KIK SZÚRTÁK EL A RENDSZERVÁLTÁST ?

A SZOCIALISTA TÁBOR LEGVIDÁMABB BARAKKJÁBÓL HOGYAN LETTÜNK SEREGHAJTÓK ? MIÉRT MENEKÜLNEK A FIATALOK MAGYARORSZÁGRÓL ? TUDJA-E VALAKI HOVA TARTUNK? HOGYAN KELETKEZETT ÉS MIÉRT TŰNT EL A JÓLÉTI TÁRSADALOM? MI A TEENDŐ?

1HÁLAPÉNZ EGY RÁKOS DAGANAT, MELY TÖNKRETESZI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYET.

Ha a magyar egészségügyről beszélünk, általában arról elmélkedik mindenki, hogy keveset, egyre kevesebbet kap a költségvetésből.  EZ IGAZ, DE ! A hálapénz rendszer prostituálja az orvosokat, frusztrálja a betegeket (az orvosokat is) egyenlőtlenségeket, feszültségeket okoz az orvosok között, nagyban hozzá járul a fiatal orvosok elvándorlásához, akadályozza a magyar egészségügy hatékony átszervezését. A rendszer átalakításának éppen a hálapénzből igen jól élő  közép és felső vezetői garnitúra az akadálya, hisz így kiváltságos helyzetüket, hatalmas jövedelmüket elvesztenék.

Az köztudott, hogy sokféle orvosi beavatkozásnak fix tarifája van amit "HÁLAPÉZ" formájában elvárnak, esetleg kikényszerítenek a rászoruló pácienstől.

Nézzünk néhány példát:

- szülés 120-140 000

- gerincműtét 120 000

- szem műtét 30-40 000

stb

Természetesen hosszan sorolhatnám ezeket a tételeket, inkább hatásait vizsgálom Ezeket a hatalmas pénzeket általában a főorvos kapja. Ebből mások nem részesülnek, de az ápoló személyzet stb is elvárja, hogy a betegtől valamit kapjon. A mai orvosi társadalomban szinte feudális felépítési függőségi rendszer működik, természetes, hogy az adott részleg vezetője kapja ezeket a pénzeket. Egy fiatal, kezdő orvos, hogy megéljen ügyel, túlórázik, esetleg mentőzik. Mivel Ő is szeretne megélni, végzettségének megfelelően élni, melynek a fentieken kívül két útja van 1) elmegy külföldre dolgozni 2) mindent elkövet, hogy a ranglétrán feljebb jusson, hogy hálapénzes helyre kerüljön.

Azonban vannak olyan szakmák beosztások ahol erre igen kicsi az esély (kórboncnok, laborok, különböző képalkotó vizsgálatok stb) Mindebből látszik ez a rendszer magán az orvosi társadalmon belül is feszültségeket okoz, másrészt arra ösztönzi a fiatal orvosokat, hogy vagy menjenek külföldre, vagy gyorsan keressenek hálapénzes (parasolventiás - parás) helyket, mely csak tovább konzerválja ezt az állapotot.

Sajnos van olyan hely is, ahol az ellátás minősége is a parától függ !!!

Régen volt egy magyarázat, igaz, hogy alacsony a fizetés, de borravalós, hálapénzes szakma. (ugyan ezzel etették a dolgozókat, hogy azért alacsony a fizetésük, mert az alacsony árakhoz igazították... mára az árak elérték, sok helyen meghaladták a fejlett nyugat árszínvonalát, azonban a bérek maradtak alacsonyak)

A hálapénz mennyiségének a növeléséhez egyesek meglehetősen ügyes lépéseket is tesznek. Mondok egy konkrét pédát : Megyei kórház szemészete ügyes szorgalmas főorvosa naponta sok műtéttel segít betegein (műtétenként 30-40 000 ft hálapénzért) azonban a műtét előtt speciális felvételt kell készíteni a szemfenékről. Ilyen berendezése nincs a kórháznak. Két lehetősége van a betegnek 1 felutazik pestre, (az öregek mozgásához általában kísérő kell, szabadság, 6-8000 ft útiköltség, hosszas időpont egyeztetés) 2. a főorvosnak van egy magán rendelője ahol van egy ilyen berendezés és már 10 000 ft-ért el is készítik a felvételt azonnal. Naponta több tíz beteg fordul meg a rendelésen. A műtét után ellenőrizni kell az erdményt ezt is csak ilyen felvétel elkészítésével lehet, újabb 10 000... Felmerül a kérdés ezen az osztályon igényelnek-e lesz e valaha ilyen képalkotó berendezés ?

Attól nem kell félni, hogy ezek a parás jólkereső szakemberek nyugatra mennek ! Nekik itt van a kánaán, talán többet keresnek, mint külhoni kollégái, igaz Ők adóznak, fizetik a járulékokat stb. 

Vannak pozitív ellenpéldák is, akik nem kérnek, nem fogadnak el hálapénzt, megalázónak tartják...

Felmerül a kérdés mit lehet tenni a rohamosan romló egészségügyben? CSAK PÉNZZEL NEM OLDHATÓK MEG A PROBLÉMÁI,  hisz egy lyukas vödörbe hiába öntök egyre több vizet! Pénz kell hozzá, de elképzelés , konszenzus és modern korrupció mentes  átalakítása nélkúl senki ne várjon lényeges javulást !
Én nem vagyok ennek a trületnek szakértője, csak mint polgár elszenvedője. Azonban talán egy éve a tv-ben szerepelt néhányszor egy hölgy - egy magán klinika gazdasági igazgatója, ahol fizetni kell a szolgáltatásokért és a befektetőnek is jól kell járnia - Ö a fő okot nem a pénzhiányban, hanem az igen rossz szervezésben látta, hamar el is tünt a képernyőről.

Akinek minimális szervezési ismeretei vannak az is tudja, pl.: hogy a mai infrastruktúrális feltételek mellett sok fölösleges időt pazarlunk el a beteg és a gyógyítók egyaránt. A beteget szakvizsgálatra . laborba küldik, időegyeztetés, sorban állás, azután újra időegyeztetés újabb sorban állás, meg van a lelet. Újabb idő egyeztetés, sorban állás bevinni az orvosnak a leletet... Még egy megyén belül sincs megoldva, hogy a lelet on-line rendszerben közvetlenül az orvos elé kerüljön takarékoskodva a személyzet és a beteg idejével...

Milyen drága az amikor kevés adminisztratív személyzet helyett az orvosok végzik ezt a munkát. Az Ő idejüket hatékonyabban kellene kitölteni.

 Nagyon alacsony az 1-napos beavatkozások száma, pedig ez növelhetné a rendelkezésre álló kapacitást...

stb.

Még egy konkrét példát : 

Budapest egyik régi patinás korházába kerültem műtétre. A beutalást, a műtétek egy "külsős" végezte. Az oztályon rend és fegyelem volt, a személyzet udvarias, segítőkész és az ápolók VIDÁMAK VOLTAK.  2 óránként valamelyik mindig benézett a szobánkba, kell-e valami ? Felszólítottak, ha valaki rosszul van és nem tudja a hívó gombot megnyomni, bárki tegye meg helyette. A műtét előtti vizsgálatokat egy nap alatt elvégezték. Még azt is megkérdezték a 3 féle fájdalom csillapító injekcióból melyik nekem a hatékonyabb. S viziteken a nővérek számoltak be a beteg állapotáról, hisz Ők voltak velük folyamatosan kapcsolatban. Ha kellet azonnal cserélték - minden kérés nélkül - az ágyneműt.. Én nem voltam "fizetős beteg" !!!! 

A második nap egy másik osztályról hoztak át egy beteget 

OTT egy hét utánkezdték kivizsgálni, akkor jöttek rá, hogy a veséjén 3 kilós daganat van.. átmentem megnézni azt az osztályt. Unott fásult nővéreket láttam.....

Ugyan olyan lehetőségek mellett a főorvostól és a főnővértől függ az adott osztály teljsítménye és ez  NEM CSAK PÉNZ KÉRDÉSE.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 4
Heti: 8
Havi: 38
Össz.: 3 229

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: HÁLAPÉNZ, avagy az egészségügy rákfenéje.
KIK SZÚRTÁK EL A RENDSZERVÁLTÁST ? - © 2008 - 2018 - elszurtuk.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »